JobbPortalen.no

Jobbe i Spania

– Er det realistisk nå?

Kategorier


Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Med en arbeidsledighet på 25 prosent ligger spansk arbeidsliv med brukket rygg. Boligsektoren har falt sammen som et korthus, og flere servicenæringer ligger skadet i kjølvannet av boligboblen som sprakk for fire år siden. Når hele finansnæringen også skjelver i en dødsspiral sammen med resten av Europa, er det ikke naturlig å tenke at Spania skal framstå som et attraktivt land å få jobb i for utlendinger for øyeblikket.

Jobbe i Spania

June 04, 2012 at 9:19 PM

I mange år har spanjolene tatt i mot arbeidsinnvandrere fra nordlige deler av Afrika, 
Øst-Europa og Sør-Amerika. Marokkanere og andre nordafrikanere er dårlig ansett i Spania, spesielt fordi maurerne fra dette området i mange hundre år herjet og dominerte Spania med sin politikk og arkitektur. Nå har mange av dem reist hjem til et blomstrende arbeidsmarked. Sør-amerikanerne har også for en stor del sluttet å komme, da det ikke er jobb å få.

Hva skal nordboere kunne fremstille seg med for å komme i betraktning på spansk arbeidsmarked?

Spansk.
Det er helt og totalt nødvendig å snakke spansk for å kunne jobbe i Spania. Selv i store konserner som samhandler mye med utlandet, er spansk arbeidsspråket. Spansk er et verdensspråk, og det går ikke an å lure seg unna det.

Spesialkompetanse.
Man må ha en kompetanse som er etterspurt, og som man
 ikke får dekket av innenlandsk arbeidskraft. Det er et nesten like vanskelig nåløye. For i dag reiser mange høyt utdannende spanjoler ut av landet for å skaffe seg jobb. Skal dette være et fortrinn, må du ha funnet en nisje som du er spesielt god på.

Serviceyrker.
Det flommer over av jobber i serviceyrker. Kan du tenke deg å
 jobbe i en bar for fem euro
i timen, og kanskje mindre enn det, er jobben din. Men
 du kan ikke regne med å få
kontrakt, 
og får du det, lyder den kanskje på 15 timer i uka. Du kan jobbe mer, og får svart betaling for resten. Forlokkende? Helt til den dagen du blir syk eller arbeidsledig… 

Det kan være etterspørsel etter selgere.
Litt avhengig av produktet, men 
spanjoler er generelt lite kjøpesterke for øyeblikket.
Og de som har penger
 kommer man ikke innpå. De har avsperret telefonnummer eller haciendaer som er lite tilgjengelige for tilfeldige dørselgere.

Offentlig sektor
Behersker du språket og har en god utdanning innenfor et område, så er offentlig 
sektor
noe å satse på. Selv om den skjæres ned i takt med regjeringens kutt-iver
 for å
tilfredsstille EU, er offentlig ansatte fortsatt både mange og lønnsledende i
 Spania.

Start eget
Det aller beste for deg som virkelig er bestemt på å gi livet ved Middelhavet en sjanse, er å starte egen bedrift. Kanskje finne en nisje som skandinaviske pensjonister vil sette pris på. Dem er det mange av gjennom vinteren, og er en meget sterk kjøpegruppe. Hvordan du gjør det kan jeg fortelle om en annen gang.

Lykkes du ikke i denne omgang kan du alltids melde deg til tjeneste for byggherrer i Marokko. De er desperate etter arbeidskraft. Det er ikke langt unna Spania heller, men temmelig langt unna norsk kultur i arbeidslivet. De fleste som har oppholdt seg i utlandet over tid innser til slutt at man har det utrolig godt i Norge…

Solveig Langmoen Kalbakk
Redaktør og altmuligkvinne nettmagasinet MittSpania

Mer informasjon om Solveig Langmoen KalbakkTags: Arbeidsliv Tips og råd Jobb Karriere i utlandet
Category: Jobb i utlandet

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.