JobbPortalen.no

Slik skriver du et søknadsbrev

Jobbsøknad som blir lagt merke til

Søknadsbrevet du sender med når du søker ny jobb er like viktig som din CV og det er avgjørende at du legger like mye arbeid i brevet som CV'en. Søknadsbrevet er en kort, men detaljert beskrivelse av hvem du og hvorfor nettopp du er riktig person for jobben.

Husk at både søknadsbrev og CV må tilpasses den stillingen du søker. Ønsker du de beste resultatene kan du ikke sende en standard CV og søknadsbrev til alle arbeidsgivere. Nedenfor finner du våre beste råd til søknadsbrev som vil sikre at du blir lagt merke til. Tipsene er levert i samarbeid med cv-malen.no 

Hvordan du skriver et godt søknadsbrev

Innledning
Et søknadsbrev inneholder ofte mye tekst og derfor er det viktig å fange leserens interesse tidlig. Start derfor søknaden med å forklare hvorfor du mener denne jobben er interessant for deg. Deretter forklare du hvorfor du er den beste kandidaten for jobben. Pass på å ikke overdriv så det oppfattes som arrogant.

Mer informasjon og en rød tråd
Etter introduksjonen kan du fortelle mer om deg selv og din bakgrunn. Det er viktig at du bygger din søknad som en historie der du følger en rød tråd som viser at du har hatt et klart og tydelig mål for din tidligere erfaring som fører til jobben du nå søker på.

Videre kan du forklare hvorfor du mener at denne jobben vil fortsette å komplementere din utvikling i akkurat denne bedriften.

Avslutt på en ryddig måte
Fullfør søknaden med en ledende frase der du tar kommandoen og inviterer rekruttereren til å bli bedre kjent med deg. For eksempel kan du skrive «Jeg vil gjerne komme innom og fortelle mer om meg selv og hvordan jeg kan utfylle laget ditt. Jeg ser frem til å høre fra deg».

Det er viktig at du uttrykker deg profesjonelt, men samtidig prøver å få en avslappet tone i søknadsbrevet og skriver fra hjertet. En arbeidsgiver vil helst ha en ekte person enn noen som prøver å være noen andre.

Tilpass søknadsbrevet for stillingen du søker

Du bør alltid tilpasse søknadsbrevet til den enkelte jobben du søker på. Du kan ikke ha en «standard» søknad hvor du bare endrer overskriften. Rekrutterere og arbeidsgivere merker fort om søknaden er skrevet for stillingen de annonserer, eller ikke. De kan alt om jobben som annonsert og din oppgave er å vise dem hvorfor du er den beste kandidaten for jobben.

Det beste trikset for å få en søknad interessant for arbeidsgiveren, er å prøve å finne ut hvilke oppgaver som kan inkluderes i jobben. Deretter gir du eksempler på hvor god du er på disse oppgavene.

Hvor lang skal en søknad være?
Det finnes ingen eksakt mal på hvor lang en søknad bør være, men forsøk å hold deg til én side. Det er ikke meningen at du skal skrive om alt du har gjort tidligere, det kan man lese mer om i CV-en. Velg de viktigste områdene som også er relevant for denne stillingen og lag en interessant tekst som vekker leserens oppmerksomhet basert på rådene ovenfor. Det viktigste er at du fanger interessen nok til at rekruttereren ønsker å vite mer om deg, noe som er hele formålet med søknaden.

Utseendet på søknadsbrevet
Inntil du blir kaldt inn til intervju og kan vise hva du er god for så er søknadsbrevet ditt det eneste som kan fortelle arbeidsgiveren hvem du er. Derfor er det viktig at både CV-en og søknaden matcher og har et profesjonelt og ryddig utseende.

Dette er viktig å huske på når du skiver søknad
Rettskrivning og grammatikk er alfa og omega på en hver søknad og CV. Hvis det er stavefeil i søknaden har innholdet liten betydning uansett hvor bra innholdet er.

La andre lese søknaden din før du sender det for å få konstruktiv kritikk. Selv om en søknad er noe som føles privat så er det lurt å la andre lese den fordi det er vanskelig å gi seg selv en kritisk vurdering da det er dine tanker og følelser det er snakk om.

Vil du ha et bilde i søknaden eller CV-en? Sørg i så fall for at det er et profesjonelt portrettbilde med nøytral bakgrunnsfarge hvor du er riktig kledd. Tips kan være å gå inn på Linkedin og se på profiler for inspirasjon. Mange bedrifter har også en hjemmeside med bilde av ansatte i de ulike stillingene eller avdelingene. Bildet må være i samsvar med stillingen du søker.

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.
Prøv CV-malen gratis