JobbPortalen.no

Beskriv din kompetanse I CV'en

Slik beskriver du din kompetanse i CV'en

Når du skriver din CV og søknadsbrev er det viktig å huske at arbeidegivere i dag mottar enorme antall søknader. Du må dermed sørge for å holde deg kort, konsis og bare ta med informasjon som faktisk er viktig for den jobben du søker. Dette er spesielt avgjørende nå det kommer til punktene hvor du forklarer din kompetanse. 

Hva er dine nøkkelkvalifikasjoner?
Her bør du i 4-5 setninger sammenfatte din viktigste kompetanse og erfaring som er tilpasset den stillingen du nå søker på. Kort sagt er dette noe som gi arbeidsgiver en kickstart på CVén din, og raskt gi et lite innblikk i hvem du er. Her lønner det seg ikke å falle for fristelsen til å være for subjektiv, men heller vise objektivt hva som er din relevante erfaring. Unngå også å bruke klisjeer.

Utdanning og arbeidserfaring:
Begynn med det siste studiet ditt når det gjelder utdanning du har tatt, og sørg for at du får med riktig grad. Kanskje er noen detaljer fra utdanningen særlig relevante for jobben du nå søker på, som eksempelvis en bacheloroppgave du har skrevet - da bør du absolutt få dette med. Når det gjelder arbeidserfaring må du få med både navnet på arbeidsgiver, hvilken rolle du har hatt i bedriften, samt en beskrivelse av de viktigste oppgavene og ansvaret du hadde - dette bør tilpasses til jobben du søker på.

Kurs, datakunnskaper, språkkunnskaper og interesser:
Nevn bare de kursene som er relevant for den jobben du søker på, og drop med fordel de andre. Skal du søke jobb på et kontor, har det liten betydning at du har tatt et kurs i importetater. De fleste arbeidsgivere idag forventer at søkere har grunnleggende datakunnskaper. Du kan gjerne sette opp de ulike programmene i en liste og si hvilke du har gode kunnskaper i, eller bare kjennskap til.

Er du glad i språk og har tilegnet deg mange språkkunnskaper? Da kan du helt klart ha et stort konkurransefortrinn. Ikke minst gjelder dette i internasjonale bedrifter og organisasjoner. Forklar om du behersker det aktuelle språket flytende både skriftlig og muntlig. Verv og interesser forteller mer om deg, og ta gjerne med de vervene som viser at du har hatt ansvar.

Nevn gjerne noen interesser som kan være ekstra relevant for akkurat denne jobben, men du står også helt fritt til å droppe akkurat dette. Om du kommer videre i jobbsøkerprosessen er det på bakgrunn av din erfaring og dine kvalifikasjoner, og ikke hvilke interesser du har på fritiden.

Hva om jeg har hull i CVén min?
Hvordan løser jeg dette? Kanskje gjør hullene i CVén at du går rundt og gruer deg til å søke jobber? At du velger å utsette hele prosessen? Det har du slettes ingen grunn til, men et godt tips kan være å ta eierskap til dem, og overbevise både deg selv og arbeidsgiver at du har kontroll på dem.

Årsakene til disse hullene kan være mange, men det viktige er at du klarer å forklare hvorfor de har oppstått. Vis arbeidsgiver at du er til å stole og satse på, og at du virkelig er motivert for denne jobben. Kanskje har perioden som har gitt hull i CVén likevel bidratt til å gi deg erfaringer som du vil kunne jobbe videre på i arbeidslivet? Om du har troen på deg selv, så er sjansen større for at andre også vil ha det.

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.