JobbPortalen.no

8 TIPS TIL VIDEOINTERVJUET

8 tips til jobbintervju via videosamtale

I dag er jobbsøkere mer villig til å flytte på seg for å lande drømmejobben og det er blitt langt mer vanlig å gjennomføre jobbintervjuet via videosamtale. Det sparer begge parter mye tid og gjør at du kan søke jobber langt hjemmefra uten at det medfører store utgifter til reise og opphold. 

Å gjennomføre et jobbintervju via videosamtale blir mer og mer vanlig. Kanskje er dette helt nytt for deg, og oppleves både litt uvant, stressende og ubehagelig? Under gir vi deg noen smarte tips som forhåpentlig vil bidra til å gjøre det hele til en avslappet og god opplevelse.

  1. Vær sikker på at alt det tekniske er i orden: Her kan det være lurt å gjøre en test på forhånd. Ring gjerne en venn for å sjekke at nettilgang og mikrofon virker som det skal. Kanskje virker det rart og uvant å skulle snakke til et kamera, så øv deg gjerne på forhånd, ta opp samtalen og se hvor det kan være rom for forbedringer. Finpuss alle små detaljer for å kunne gjennomføre best mulig når det virkelig gjelder.

  2. Vær ute i god tid: På samme måte som du ville ha sørget for å stille opp til et vanlig jobbintervju i god tid før avtalen, så er det under et videointervju et godt tips å logge seg på tidlig. Det vil gi arbeidsgiver et godt inntrykk av deg.

  3. Hold fokus: Å holde blikkontakt er vel så viktig under et videointervju som under et møte ansikt til ansikt. Det viser at du er oppriktig interessert. Se i kameraet og unngå å sitte med hodet bøyd over papirer. Ved å ha øvd noen ganger på forhånd, så vil du være mye mindre avhengig av eventuelle notater underveis i intervjuet, og samtalen vil flyte lettere og mer naturlig.

  4. Velg en nøytral bakgrunn: Dette gjør det mindre stressende både for deg selv og den som intervjuer. Om det skjer mye i bakgrunnen er det lettere å miste fokus. Å sette seg foran et vindu anbefales heller ikke, for da vil du ikke være så synlig. Aller helst bør kameraet filme deg i hodehøyde da det vil gi et mest mulig flatterende bilde av deg.

  5. Fremstå profesjonell: Kle deg som om du skulle ha møtt opp til et jobbintervju ansikt til ansikt. Kanskje må du hente en notatblokk eller lignende i løpet av samtalen, og det vil da være kjedelig om du tusler rundt i en slitt joggebukse. Forsøk å ha en avslappet holdning, og ikke gi inntrykk av å være spesielt nervøs eller stresset. 

  6. Sitt uforstyrret: Om du gjennomfører videointervjuet hjemmefra, så pass på at du får sitte helt uforstyrret i et rom under hele seansen. Husk å sette mobiltelefonen din på lydløs før dere går i gang, og be folk rundt vise hensyn og ikke snakke til deg mens samtalen finner sted da det vil virke veldig forstyrrende både for deg og for den som intervjuer. 

  7. Vær oppmerksom på nettforbindelsen: Nettforbindelsen kan gjøre at det vil oppstå forsinkelser i samtalen, og at man da lett ender opp med å snakke i munnen på hverandre. Et godt tips vil derfor være å vente et sekund eller to før du svarer på hvert spørsmål som stilles. Pass på at du snakker både klart og tydelig. Bruk gjerne ørepropper eller hodetelefoner slik at intervjuer hører deg best mulig. Likevel; om det oppstår tekniske problemer under samtalen, så si ifra om det slik at det raskt kan løses.

  8. Still godt forberedt: Et jobbintervju via video krever at du stiller minst like forberedt som om intervjuet skulle skje ved fysisk oppmøte. Gjør derfor de samme forberedelsene og den samme researchen som du ville ha gjort om du skulle møte den potensielle arbeidsgiveren til en samtale ansikt til ansikt. Dette innebærer blant annet å gjøre seg godt kjent med bedriften, tenke gjennom spørsmål du mest sannsynlig vil komme til å få, samt spørsmål du selv ønsker å stille en potensiell fremtidig arbeidsgiver. 

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.