JobbPortalen.no

Bilde på CV

Tag CloudArchive

Bilde på CV

BILDE PÅ CV? SLIK VISER DU DEG FREM FRA DIN BESTE SIDE

En jobbsøknad handler først og fremst om å skille seg ut fra mengden. De aller fleste stillinger som utlyses i dag vil motta opptil flere søkere og det er neppe bare du som er kvalifisert.

Du må dermed alltid tenke på hvordan du kan skille deg ut på en positiv måte. En enkel måte å gjøre dette på, er ved å bruke et profesjonelt bilde på CV. 

Du bør imidlertid være ganske selektiv i valg av bilde, og her gir vi deg noen tips til hva det kan være lurt å tenke på for å fange oppmerksomheten på en positiv måte:

1. Bruk et bilde som er tatt relativt nylig slik at det fremstiller deg slik du er nå. Situasjonen kan lett oppfattes ubehagelig om intervjuer ikke gjenkjenner deg fordi du har brukt et bilde som er flere år gammelt.

2. Bruk et bilde av deg selv, og ikke av andre ting. Både fargebilde og portrett i sort/hvitt vil fungere bra. Velg passbildeformat - bildet bør vise deg fra brystet og opp, og neutral bakgrunn.

3. Pass på at du smiler på bildet. Ha en avslappet holdning. La ansiktet ditt utstråle åpenhet og energi. Øynene må synes, så unngå å bruke solbriller, lue eller hatt.

4. Sørg for at bildet er i høy nok oppløsning. Det bør være så naturlig som mulig, men bruk gjerne et profesjonelt foto. Rådfør deg gjerne med andre før du velger ut bildet du skal benytte.

5. Fargerike klær kan være fint og bidra til å fange oppmerksomheten, men pass på at du ikke overdriver heller. Et godt tips kan være å tilpasse klesstilen noe til den jobben du søker på. Du kan gjerne ha briller på, hvis du bruker det til hverdags.

6. Bildet skal vise kun deg, og blir ofte ikke så bra dersom du må beskjære det for å klippe ut andre personer av det. Da lønner det seg heller å ta et helt nytt bilde.

7. Sørg for at du har en ren og nøytral bakgrunn, slik at denne ikke stjeler oppmerksomheten fra deg. Om bildet ikke tas i studio, så bruk gjerne en husvegg eller andre flater uten så mange detaljer.

8. Våg å være tradisjonell og konservativ: Drop for mye sminke, store smykker, bar hud eller en altfor spesiell frisyre. Bruk kun en selfie hvis det er høy kvalitet på bildet, det er bedre at noen annen tar bildet. Se gjerne på eksempler av CV-bilder på nettet.

9. Ved bruk av blits må du sørge for god nok avstand til veggen bak deg. Det vil lett bli kraftige og stygge skygger om du står for nærme. Velger du å ta bilde utendørs bør du finne en plass i skyggen. Om du likevel tar bilde i solen anbefales det å stå med ryggen til solen slik at du ikke blir stående og myse med øynene dine. Det aller beste er allikevel å bruke dagslys, så du slipper blits. Bildet blir mykere og har bedre lys.

10. Bildet bør plasseres øverst på CVén og ikke i selve jobbsøknaden. Kanskje har du et bilde som du ofte har brukt i ulike sosiale medier? Om den potensielle arbeidsgiveren kan ha sett dette i slike kanaler, kan det lønne seg å bruke det samme bildet også på CVén dersom det er godt nok.

Bruk bilde også om du går og leverer CV og søknad personlig - det vil uansett gjøre det lettere å huske deg etterpå. Unngå bilder fra fester og andre sosiale sammenkomster, hvis de ikke oppfylle ovennevnte kriterier. En CV er et offisielt dokument, og det er viktig å fremstå profesjonell, både teksten og på bildet.

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.