JobbPortalen.no

Slik forbedrer du deg på jobbintervjuet

Slik forbedrer du deg på jobbintervjuet

Det er helt naturlig å være nervøs for et jobbintervju. Om du ikke er nervøs er det bare et tegn på at du egentlig ikke vil ha jobben. Vi blir alle nervøse når vi har noe å tape, så fokuser heller på hvordan du kan forbedre deg best mulig til intervjuet, slik at du klarer å holde nervene i sjakk. 

Mange spørsmål viser seg å gå igjen i de fleste intervjusituasjoner og ved å ta en nærmere titt på disse, vil du trolig føle deg mer forberedt og kanskje kjenne på en større ro.

Kan du fortelle litt om deg selv?
Dette spørsmålet er nærmest så selvsagt at mange ikke tenker over det. Likevel kan det lønne seg å tenke litt over hva du vil si når du får dette spørsmålet under intervjuet. Husk at dette er i jobbsammenheng, og altså profesjonelt, så unlat å svare på samme måte som du kanskje ville ha gjort i sosiale sammenhenger hvor du nettopp har stiftet nye bekjentskap.

Det arbeidsgiver ønsker å vite er hvorfor de, trolig blant mange andre gode kandidater, bør ansette akkurat deg? Hva er det som gjør at du er den perfekte kandidaten for jobben? Legg gjerne vekt på hva du har lært gjennom studier og tidligere arbeidserfaring, og få frem hvorfor du mener dette vil være en stor styrke i den aktuelle jobben.

Hva er dine styrker og svakheter?
Her er det ikke noe poeng med en innøvd oppramsing av positive adjektiv som du mener beskriver deg som person. Trekk heller frem noen gode egenskaper som du kan begrunne nærmere, og gi aller helst gode eksempler på situasjoner hvor nettopp disse egenskapene kom tydelig frem.

Kanskje ønsker du å være helt ærlig og er fristet til å være helt åpen om dine svakheter? Det er trolig ikke alltid så lurt, og vi anbefaler deg iallfall først å se litt an den personen som intervjuer deg. Finn en god balansegang. Å vise at du har stor selvinnsikt er allikevel positivt for de fleste, så trekk gjerne frem noe du ønsker å bli bedre på fremover, og hvordan du jobber for å oppnå dette.

Hvorfor ønsker du akkurat denne jobben?
Alle bedrifter ønsker selvsagt å ha medarbeidere som virkelig brenner for jobben sin, så det bør være ganske enkelt for deg å svare på hvorfor du ønsker nettopp denne jobben. Tenk ut hvorfor du mener at du passer perfekt til denne stillingen, og fortell også litt om hva som tiltaler deg mest ved nettopp denne arbeidsplassen.

Et godt tips er å fokusere på selve stillingen og arbeidsoppgavene, og ikke vektlegge lønnsbetingelser og geografisk beliggenhet.

Hvorfor har du valgt å slutte i din nåværende jobb?
Her bør du absolutt ikke trekke frem en dårlig sjef eller et dårlig arbeidsmiljø som årsaker. Du vil på ingen måte tjene noe på å være kritisk mot dine tidligere arbeidsgivere. I stedet bør du ha fokus på at du ønsker nye utfordringer, og at du mener du vil kunne få dette i den nye jobben. Skulle det være slik at du ble oppsagt i den tidligere jobben - ja, så lønner det seg faktisk å være ærlig om det uten å nøle. Vær trygg på svaret ditt.

Hvordan vil dine tidligere sjefer og kolleger beskrive deg?
Om du får jobben, så vil intervjuer etter all sannsynlighet ringe referanser, så vær ærlig på dette spørsmålet. For å være best mulig forberedt her, kan det lønne seg å spørre de rundt deg hva de mener du bør trekke frem som svar her. Her har du en god mulighet til å få frem styrker og egenskaper som du ikke har fått nevnt tidligere i intervjuet.

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.