JobbPortalen.no

Nei, du er ikke «privat»

- Så lenge det er skriftlig er det ikke privat.

Jeg er en hyppig bruker av sosiale medier, og følger etter beste evne med på det som blir sagt og skrevet.

Nei, du er ikke «privat»

March 21, 2013 at 7:37 AM

Det som stadig forundrer meg er at en del fremdeles mener at de kan være «private» i sosiale medier. Noen hevder at dette har med antall følgere, venner eller hva kontaktene kalles på respektive plattform å gjøre. «Nei, her har jeg bare mine x nærmeste venner», og da er det liksom privat.

I følge ordboken til Store Norske Leksikon har ordet privat følgende betydning: Privat, som tilhører, vedkommer, utgår fra en enkelt borger eller enkelte borgere og ikke fra stat, kommune eller offentlig institusjon; som har tilknytning til personen som individ uten sammenheng med stilling; som ikke er åpen, tilgjengelig for publikum i sin alminnelighet.

Poenget ligger i siste setning: …som ikke er åpen, tilgjengelig for publikum i sin alminnelighet. En annen kjent bruker av sosiale medier, Ingeborg Volan (p.t. i Gambit) og jeg formulerte for en tid tilbake «Volan-Valdmanis lov om ytringer på nett». Den lød ganske enkelt: Så lenge det er skriftlig er det ikke privat.

Mange husker fotballspilleren John-Arne Riise som sendte en del uheldige sms’er fra sin mobil til et knippe kvinner han gjerne ville ha kontakt med. Man skulle tro at en sms fra én mobil til en annen ville være privat, men disse meldingene ble sitert bredt i pressen. Det samme gjelder et utall meldinger på sosiale medier, der brukerne har levert meldinger som i etterpåklokskapens lys ikke burde vært skrevet.

Uansett hvordan vi vrir og vender på det, du kan være personlig, uformell, nær, men ikke privat. Og, hvis du mener at dette angår kun deg og dine nærmeste venner så er kanskje Facebook-veggen ikke rette sted? Kan hende er det like greit å invitere noen av disse vennene til en kopp kaffe og ta det der?

Edgar ValdmanisTags: Sosiale media
Category: Edgar Valdmanis Sosiale media

Tanker?

Posted by Edy on
You really make it seem so udesbtandarle with your presentation but I find this topic before really hard to understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post.
Posted by Hjonny on
Seeing that i have been on the lookout on the irnentet for that reasonable view that is related to this unique niche . Looking around in Aol I ultimately came across this page. Reading this information I am pleased to enunciate that I have a positive uncanny feeling I discovered the very things I was looking for. I’ll ensure to remember this web-site and visit consistently.
Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.