JobbPortalen.no

20 kjennetegn på en god sjef!

Tag CloudArkiv

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Tenk på den beste sjefen du noensinne har hatt. Kanskje er du heldig og tenker på den sjefen du har i dag. Eller dukker det opp en sjef fra en tidligere jobb? Uansett - høyt respekterte sjefer har mye til felles med hverandre. Her er en liste med 20 nøkkelkvaliteter fra Inc.com som kjennetegner en god sjef.

20 kjennetegn på en god sjef!

March 28, 2016 at 5:57 PM

1. De deler sin visjon.
Det aller viktigste en leder kan gjøre er å dele sine mål med sitt team. Greit nok, sjefen setter ikke bestandig agendaen, men en virkelig dyktig sjef vil alltid være en pådriver for noe verdt å jobbe mot, og han/hun vil kommunisere dette jevnlig og på en effektiv måte .

2. De utvikler ekspertise
Hva er vel mer irriterende og frustrerende enn en sjef som ikke forstår sin egen jobb, og som er sjef kun i tittelen? En sjef trenger ikke å være den største eksperten på absolutt alle områder, det kan være umulig, men han eller hun er kompetent på alle nivå.

3. De respekterer folks tid.
Dyktige sjefer har lav toleranse for kjedelige og meningsløse møter, og lar ikke andre vente unødvendig. De unngår også lange avhandling når det holder med korte kommentarer.

4. De prioriterer riktig.
Når du prøver å fokusere på alt, fokuserer du ikke på noe. En smart sjef skjønner det og innser at mangel på fokus kan fort spre seg, noe som igjen kan føre til at teamet ikke beveger seg samlet og i riktig retning.

5. De deler informasjon.
Enkelte sjefer gir ut informasjon i små og ukomplette “pakker”, fordi de er redde for at teamet ikke kan lede dersom de har all informasjon tilgjengelig. Det er legitime grunner til å kontrollere tidspunktet for informasjonsdeling, men generellt sett jo mer transparent en sjef er, jo mer respekt vil teamet ha for han/henne.

6. De tar beslutninger
Besluttsomhet. Kjempeviktig. Trenger ikke å si så mye mer.

7. De gir ros.
Folk lurer ofte på hvordan de gjør det. Dyktige sjefer gir tilbakemeldinger, og de er spesielt opptatt av å gi ros når andre hører på.

8. De viser empati.
Dyktige sjefer kan se ting gjennom andres øyne, og spesielt sine ansattes. Det betyr selvsagt ikke at de lett kan overkjøres, men det betyr at de bryr seg om sitt team på flere nivå.

9. De sier takk.
Å bygge en kultur basert på takknemlighet begynner på toppen. Hvis ikke sjefen tar seg tid til  å vise takknemlighet, hvordan kan han/hun forvente at andre skal vise det?

10. De skaper gode team.
En god sjef er en god menneskekjenner og gjør sitt beste for å lede på en måte som gjør at alle får prestere til det beste for teamet.

11. De stiller smarte spørsmål.
De dobbeltsjekker antagelser på en ikke-irriterende, men grundig måte, som viser at de har alt under kontroll. De er ikke villige til å akseptere at ting må gjøres på en bestemt måte bare fordi det alltid har blitt gjort slik.

12. De har respekt for andres liv.
De vet også at mennesker er nettopp det - mennesker. Jobb har prioritet, men det betyr ikke at det er det eneste livet handler om. De vet at deres ansatte har ektefeller, barn, venner de trenger å ta vare på, for ikke å snakke om andre interesser og ambisjoner.

13. Å ansette gode team-medlemmer
Det er et uttrykk : personnel is policy.. Det burde faktisk vært det første på denne lista. En leder`s viktigste rolle handler noen ganger om å sette sammen det best mulige teamet med positive mennesker, - og like viktig, holde negative mennesker utenfor.

14. De godtar skyld.
Etiske mennesker godtar skyld for deres feil. De dveler kanskje ikke ved det, men de aksepterer det. Virkelige dyktige sjefer tar på seg skylda når hele teamet feiler, for så å lede teamet samlet fremover.

15. De har sans for humor.
Livet er hysterisk morsomt. Dyktig sjefer trenger ikke å være komikere, men de må ha en god sans for humor. De innser at krisen i dag, kan bli noe man kan le av i morgen.

16. De kommuniserer effektivt.
Ingen mumling, ikke noe fram og tilbake. Dyktige sjefer kan å uttrykke seg på en god og forståelig måte, og de står for det de sier.

17. De er gode etiske rollemodeller
Det er ofte sant at man oppnår mer når man søker tilgivelse i stede for tillatelse. Derimot fins det regler, sosiale normer og normal anstendighet. Dyktige sjefer setter standarden og er gode rollemodeller for sine ansatte.

18. De feirer en seier.
Ingen liker en sjef som syns den beste belønningen for en vel utført jobb er mer jobb. Dyktige sjefer ser etter milepæler man kan feire - uansett om det betyr en liten 15 sekunders anerkjennelse eller en stor fest.

19. De streber for fremdragenhet
Rett og slett fordi, hvem vil jobbe for noen som streber for middelmådighet?

20. De skaper flere ledere
Dyktige sjefer har ikke bare fornøyde ansatte, de inspirerer til flere ledere med sitt eksempel. Like viktig; de er henrykte, ikke truet, når et teammedlem går videre til større og bedre ting i livet.Tags: Tips og råd Arbeidsgiver
Category: DU- som leder